Н А К А З
 

 N 351/26 від 28.03.96                Зареєстровано в Міністерстві
     м.Київ                           юстиції України
                                      17 квітня 1996 р.
 vd960328 vn351/26                    за N 191/1216
 

Про затвердження Положення про порядок використання

житлових чеків для приватизації житла та частки майна
державних підприємств

 

     На виконання статті 4 Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду" ( 2482-12 ), Постанови Верховної Ради України від 31 січня 1996 року N 17/96-ВР "Про затвердження коефіцієнта конверсії приватизаційних майнових сертифікатів і житлових чеків" та доручення Кабінету Міністрів України від 29.02.96 N 4307/53, Н А К А З У Є М О:
 

     1. Затвердити Положення про порядок використання житлових чеків для приватизації житла та частки майна державних підприємств (додається).

     2. Забезпечити державну реєстрацію Положення про порядок використання житлових чеків для приватизації житла та частки майна державних підприємств в Міністерстві юстиції України.

     3. Контроль за виконанням цього наказу покласти відповідно на першого заступника Голови Фонду державного майна Є.Григоренка і заступника Голови Держжитлокомунгоспу В.Чернявського.
 

 Голова Фонду державного майна України                  Ю.Єхануров

 Голова Держжитлокомунгоспу України                       Г.Онищук

Затверджено
наказом Фонду державного майна
України і Держжитлокомунгоспу
України від 28.03.96 р. N 351/26
 

Положення
про порядок використання житлових чеків для приватизації
житла та частки майна державних підприємств
 

     1. Відповідно до статті 4 Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду" ( 2482-12 ) житлові чеки - це приватизаційні папери, які одержуються всіма громадянами України і використовуються при приватизації державного житлового фонду. Вони можуть також використовуватись для приватизації частки майна державних підприємств.

     Громадяни, що мають житло на праві власності, можуть використовувати одержані житлові чеки для придбання частки майна державних підприємств.

     Таким же чином можуть використовувати житлові чеки громадяни, які отримали їх у порядку компенсації за приватизовану квартиру (будинок).

     2. Постановою Верховної Ради України від 31 січня 1996 року N 17/96-ВР "Про затвердження коефіцієнта конверсії приватизаційних майнових сертифікатів і житлових чеків" затверджено коефіцієнт конверсії приватизаційних майнових сертифікатів і житлових чеків у розмірі 1 (1 карбованець вартості приватизаційного майнового сертифіката дорівнює 1 карбованцю вартості житлового чека).

     3. Громадяни, які відповідно до законодавчих актів України мають право на використання житлових чеків для придбання частки майна державних підприємств, використовують їх у порядку та на умовах, передбачених для приватизаційних майнових сертифікатів.

     4. Категорії громадян України, які не використали право на приватизацію державного житлового фонду і можуть одержати житловий чек у готівковій формі:

     - які мають житло на праві власності;

     - які не мають житла (проживають в житлі на умовах піднайму або оренди, мешкають в інтернатах, тощо);

     - члени житлових або житлово-будівельних кооперативів та члени їх сімей;

     - які мешкають у громадському житловому фонді, приватизація якого не здійснюється або здійснюється шляхом викупу;

     - які мешкають у державному житловому фонді, що згідно з чинним законодавством не підлягає приватизації.

     5. Громадяни, які мешкають у державному житловому фонді, що підлягає приватизації, використовують житлові чеки у процесі приватизації займаного ними житла у вигляді депозитного рахунку. Залишки коштів на приватизаційних депозитних рахунках (житлових чеків) можуть бути використані для приватизації частки майна державних підприємств.

     6. Громадяни, які мають право на приватизацію займаного ними державного житлового фонду і не виявили бажання брати участь у процесі його приватизації, або з різних причин не скористалися цим правом, використовують житлові чеки у вигляді приватизаційного депозитного рахунку виключно для приватизації займаного ними житла в установленому законодавством порядку.